• 1 април 2022г.: Здравните теми от деня

capital.bgе: Мнозинството предлага смела реформа при личните лекари. Ще успее ли?

От "нищо не разбира", "за какво плащам здравни вноски", през "никога няма направления" и "пред кабинета му има огромна опашка, не мога да чакам" до "той ме познава от дете", "чете повече от всички възможни доктори" и "винаги ми помага". Това са част от полярните оценки на пациентите за личните лекари. Те са резултат на натрупан горчив опит как не можеш да стигнеш до първото ниво на здравната система заради огромната натовареност на личния лекар, а след като все пак го направиш - обикновено няма направления и трябва да си платиш от джоба всяко изследване или консултация.

clinica.bg: Стартира обучението на парамедици

То ще бъде във Военномедицинска академия и започва от 1 април, ще се учи само два учебни срока

Обучение по професията парамедик стартира във Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха оттам. То е по специалността „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения".

clinica.bg: Учените публикуваха пълния човешки геном

Досега 8% от него не бяха напълно дешифрирани заради често повтарящи се участъци ДНК, които трудно се свързваха с останалите 

Учени публикуваха за първи път пълния човешки геном. Така те запълниха празноти от останали при предишни опити, съобщи Ройтерс.


1 април 2022г.: Здравните теми от деня


Тагове: СЛК, Столична лекарска колегия,