• Д-р Асен Меджидиев пред Zdrave.net: Крайно време е да се получи истинско обединение на лекарите в страната

 Председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев в интервю за Надежда Ненова и Zdrave.net: 

Д-р Меджидиев, какви са резултатите по програма „Детско здраве“ към момента?

Програмата я рестартирахме след двегодишно прекъсване заради епидемичната обстановка и COVID ситуацията в страната, тъй като не можеха да се събират толкова много хора на едно място. Рестартирахме я в началото на юни първо в УМБАЛСМ „Пирогов“, когато прегледахме около 170 деца, а първото ни посещение в страната беше на 2 и 3 юли в Кърджали, където прегледахме над 500 деца. Бяха записани около 400, но тъй като по програмата не връщаме незаписани деца в крайна сметка прегледани бяха над 500. За 10 години откакто съществува програмата, сме прегледали 18 500 деца в повечето големи градове в България. Сега предстои на следващата седмица да преглеждаме във Велико Търново, а до края на годината ни престоят посещения в Ловеч, Шумен и Кюстендил.

Какви са изводите, които можете да направите?

Най-ценното на програмата е, че тя не е за стандартни профилактични прегледи, а за високоспециализирани прегледи. Тук участват специалисти по детска отоларингология, детска урология, детска ортопедия и травматология, детска гинекология, детска офталмология, детска кардиология, детска дерматология, детска ендокринология, детска хирургия, детска неврохирургия. Програмата е на Столична лекарска колегия и в нея участват лекари от „Пирогов“, „Майчин дом“, УМБАЛ „Лозенец“, „Токуда“, „Софиямед“. Целта на програмата е превенция срещу заболявания и проблеми, които могат да бъдат решени в ранна детска възраст без да се налага впоследствие хоспитализация или оперативно лечение на по-тежки заболявания. Целта е да помогнем на общопрактикуващите лекари и педиатрите в тези региони като създаваме контакти в тези области. Това е удобно за родителите, защото преглеждаме в почивните дни, а освен това те получават достъп до водещи лечебни заведения в София и ако се наложи и има деца със съмнения за по-сериозни заболявания, директно се плануват за лечение и специализирани изследвания в столицата.

А каква е ползата за децата, които имат достъп по принцип до специализирани прегледи?

Обръщаме внимание на родителите за някои заболявания, които се хващат обикновено на по-късен етап. Например това са малки изкривявания на гръбначния стълб, плоскостъпие, походка, увеличение на третата сливица. Ползата от тези прегледи е ранната диагностика.

Има ли възможност тези прегледи да стана ежемесечни във всеки по-голям град в страната?

Това зависи най-вече от възможностите на специалистите, тъй като натоварването е много голямо. Всеки лекар приема програмата като кауза, не можем да говорим за регулярности и графици. Не е леко занятие, затова самият лекар трябва да има сърце и желание.

Как се организират прегледите?

Обявяват се обикновено 15-20 дни по-рано. Съответната община или болница в региона публикува съобщение и прегледи се записват на всеки 15 минути. Децата идват с почасово записване и така се гарантира да няма струпване на деца и родители. За да можем да обхванем всички деца обаче често повтаряме посещенията си на места, на които вече сме били. Например в Кърджали сега бяхме за втори път, във Видин, Кюстендил и Сандански също сме били по два пъти. Така можем да видим и какво сме направили, и какви са резултатите от кампанията. В Кърджали бяхме впечатлени от добрата грижа на общопрактикуващите лекари и педиатрите в региона. Нямаше сериозни скрити или системни проблеми. Около 30% от прегледаните деца бяха диагностицирани, но не и с тежки заболявания. Само при 7-8% от прегледаните се налагаха по-специализирани изследвания.

Столична лекарска колегия провежда и изнесени заседания в страната заедно с други колегии. Каква е причината за това?

Това е съвместно обсъждане на проблемите на районните колеги в страната, за да можем да си оказваме взаимна помощ. Например при съвместното ни заседание в Стара Загора видяхме един проблем в комуникацията, за който ние от СЛК ще помогнем. Правим нов сайт заедно с мобилно приложение, чрез което всеки колега от столицата ще получава медиа мониторинг за нещата, които прави Лекарския съюз, които се случват в страната, както и това, което правят НЗОК, МЗ, РЗИ и т.н. Това приложение ще го предоставим и на Старозагорската колегия. Предоставили сме безплатен достъп до научна литература на лекарите в София и ще положим усилия да я предоставим и на колегите в Стара Загора. Подобно събитие правихме и с Хасковска колегия. Ние като най-голяма колегия можем да помогне на по-малките колегии с по-малко членове и съответно по-малък бюджет. В крайна сметка Лекарския съюз е един и целите на колегиите са ни общи. Крайно време е да се получи истинско обединение на лекарите в страната.

Д-р Асен Меджидиев пред Zdrave.net: Крайно време е да се получи истинско обединение на лекарите в страната


Тагове: СЛК, Столична лекарска колегия, Zdrave.net, д-р Асен Меджидиев,