• 3 май 2022г.: Здравните теми от деня

BNR.bg: Асена Сербезова: В болниците, които не променят заплатите, увеличението на клиничните пътеки ще е 15%

"В голяма част от болниците трябва да намерят инструментариума чрез повишаване на цените на клиничните пътеки да отговорят на изискването за по-високи заплати на медицинските специалисти. Болничните завадения, които не успеят да постигнат такива заплати, но по обективни причини, ще се възползват от увеличение на клиничните пътеки, но средно с около 15%. В никакъв случай условията за тях няма да станат по-лоши. Това е и една допълнителна стимулация на използване на възможностите на болничните мениджъри да могат да оптимизират своите разходи. 

DarikNews.bg: В България има остър недостиг на педиатри и детски специалисти

Тежък недостиг на педиатри и други детски специалисти у нас. Данните на Националната статистика сочат, че на 10 000 души се падат по 42 медицински сестри. Тази липса се усеща най-сериозно в детските градини и яслите, предава NOVAРегистрите у нас показват, че педиатрите намаляват с всяка следваща година. И ако през 2020-а детските специалисти, работещи със Здравната каса, са били 872-ма, то миналата година броят им е паднал до 755. Или със 117 души по-малко. Сред причините са възнагражденията, реализацията и дори възрастта на педиатрите.

BNR.bg: До края на годината се очаква да заработи медицински хеликоптер

Първият медицински хеликоптер за спешна помощ трябва да бъде доставен и оборудван до края на годината. Промените в системата предвиждат също предварително запазване на места в болниците за превозваните пациенти, обясни председателят на здравната комисия в парламента и депутат от "Продължаваме промяната" доц. д-р Антон Тонев.

Zdrave.net: Започват изпитвания на инжекционна терапия за хипертония с удължено действие

Изследователи от Лондонския университет Queen Mary и Barts Health NHS започват клинично проучване на ново лекарство за артериална хипертония с удължено действие, което си прилага инжекционно веднъж на 6 месеца, предаде pharmatimes.com.

24news.bg: Ново лечение на епилепсия може да бъде полезно и за други заболявания

В Холандия има около 130 000 пациенти с хронична епилепсия. В момента няма лечение за някои от тези хора. Около тридесет до четиридесет процента не се повлияват от лекарства и често операцията не е възможна. Изследователи и клиницисти от Mastro Radiotherapy Center, Kempinhagian Epilepsy Center и Maastricht UMC+ сега вярват, че микрорадиацията може да бъде решение за тях.

BNR.bg: Нидерландски биолози създадоха наночастици, които могат да помогнат за възстановяване на сърдечния мускул

Молекулярни биолози от Нидерландия създадоха мастни наночастици, които могат да проникнат в сърдечните клетки след исхемия и да стимулират работата на гените, които предпазват клетките от смърт и също така ускоряват възстановяването на сърдечния мускул. Това съобщиха в събота от пресслужбата на Европейското кардиологично дружество (ESC).


3 май 2022г.: Здравните теми от деня


Тагове: СЛК, Столична лекарска колегия,