• 7 април 2022г.: Здравните теми от деня

Puls. bg: Д-р Асен Меджидиев: Трябва да има кой да обучава младите лекари, за да останат в България

Д-р Асен Меджидиев е председател на Управителния съвет на Столична лекарска колегия на Българския лекарски съюз. С д-р Меджидиев разговаряме за задълбочаващия се проблем с липсата на лекари в България. Към настоящия момент те са малко над 31 700, като над 66% от тях са над 50 години. Съществува риск след 15 години у нас да има близо три пъти по-малко лекари или около 10 000 и то не в млада възраст.  

Какво означава това за Здравната ни система, д-р Меджидиев? Като председател на Столична лекарска колегия, мога да Ви уверя, че от години поставяме въпроса с дефицита на медицински кадри пред всички ръководни органи, специално и пред Министерството на здравеопазването. Има възможности, чрез които лекарите да се задържат в България. Ще дам пример. В Софийската колегия в момента членуват около 10 400 лекари, от които 2 400 са под 40-годишна възраст. Създадохме Фонд “Млад лекар“, който да подпомага специализацията именно на тях. Отпускаме средства, подписали сме договори с Бернския университет, с университети в Истанбул, Израел и други, намиращи се в европейски столици.

CLinica.bg: Във вашите ръце здравеопазването има бъдеще

На 7 април отбелязваме Световния ден на здравето. Това е и професионалният празник на хората в бели престилки. С поздрав към тях се обърна министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Уважаеми български лекари, зъболекари, фармацевти, професионалисти по здравни грижи и работещи в областта на здравеопазването,

за мен е чест да ви поздравя по повод Световния ден на здравето – 7 април. В България над половин век отбелязваме тази дата и като професионален празник на всички медицински специалисти и работещи в областта на здравеопазването. През последните две години обаче честването му премина под знака на КОВИД-19 – глобалното предизвикателство, което неизбежно засегна и нашата страна. 

Zdrave.net:  Анализ на МЗ: Най-честият проблем в Спешна помощ е неправилното провеждане на триажа

Не линейките са проблем, проблемът са екипите в Спешна помощ. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев в подкаста на БНР „В центъра на системата“. Той съобщи, че откакто е в Министерството, вече четвърти месец, там са постъпили много малко сигнали, касаещи организацията на Спешната помощ в ЦСМП. „Сигналите, които постъпват, касаят най-вече забавянето на линейките. От МЗ направихме анализ на дейността на Спешната помощ. Данните сочат също, че при повикванията колите са пристигали средно за 8 минути от времето на повикването, което отговаря на стандартите. Трябва да се наблегне на набавянето на необходимия брой екипи, за да няма забавяния“, каза още д-р Грибнев.


7 април 2022г.: Здравните теми от деня


Тагове: СЛК, Столична лекарска колегия, теми от деня