• Д-р Асен Меджидиев за Фонд "Взаимопомощ" на СЛК: Лекари помагат на лекари

Председателят на Управителния съвет на Столичната лекарска колегия на БЛС - д-р Асен Меджидиев разказва в интервю за вестник "Трета възраст" подробности за Фонд "Лекарска взаимопомощ", чийто обхват бе разширен, насочвайки помощ и грижа и към пенсионираните лекари. Цялото интервю на д-р Меджидиев четете тук:

Какво представлява Фонд "Лекарска взаимопомощ" - от кога съществува, как се финансира, откъде е идеята?

Фонд „Лекарска взаимопомощ“ на Столичната лекарска колегия съществува от 2007 г., когато е създаден с решение на Общото събрание на колегията. Средствата в него идват от членския внос на лекарите и ако мога накратко да обобщя философията и смисъла на тази инициатива, то тя е - лекари помагат на лекари.  

Кой има право на тази взаимопомощ? 

Според правилата, по които функционира фондът, лекарите имат право да получат помощ в следните случаи – при раждането на дете, при заболяване и при смърт на член на СЛК-БЛС. Помощта е еднократна и е на стойност от 800 лева. Нека да уточня, че при помощта за раждане на дете, ако и двамата родители са лекари, всеки един от тях получава по 800 лева. При раждане на близнаци размерът на добавката е 800 лева за двете деца.  Важно е да отбележа също, че съвсем наскоро взехме решение да разширим обхвата на Фонд „Лекарска взаимопомощ“, като насочихме допълнителна грижа и средства в помощ и на пенсионираните ни колеги-лекари, които вече не практикуват и имат необходимост от финансова подкрепа във връзка със заболяване. Право на тази финансова помощ имат пенсионирани, неработещи лекари, които са били редовни членове на БЛС до датата на пенсиониране. Финансовата подкрепа е еднократна за календарна година и е за заболявания, налагащи доплащане за консумативи, материали и лекарствени средства, незаплатени от НЗОК дейности по клинични пътеки в болничната медицинска помощ с приложените към тях медицински изделия. Размерът на помощта до 800 лв. се отпуска по лична молба на пенсионера с приложени фактури за разходвани средства по съответната клинична пътека, епикриза, изискваща закупуване от пациента на необходимите материали и лекарства.

Независимо за коя от категориите се кандидатства, подаването на документите се извършва на място в офиса на Столична лекарска колегия и екипът ни винаги е готов да съдейства. Информация какви документи са необходимо за кандидатстване може да се получи на телефона или имейл адреса на Столичната лекарска колегия, както и на сайта на колегията. 

От какво е продиктувано новото решение на фонда да се насочат  допълнителна грижа и средства в помощ на пенсионираните лекари, които вече не практикуват и имат нужда от финансова подкрепа поради заболяване?  В обществените представи лекарите са добре платени специалисти. 

В Столична лекарска колегия сме си поставили като приоритетни няколко посоки на работа – сред тях са подобряване условията на работа и възможностите за лекарите и специално за младите колеги, но и внимание и грижа към лекарите в пенсионна възраст. Ето защо с решение на управителния ни съвет разширихме обхвата на Фонд "Лекарска взаимопомощ" с цел да бъдем полезни и да сме до пенсионираните ни вече колеги. Както искаме и смятаме за важно да помогнем, подкрепим и да бъдем до младите лекари в техния път на израстване в изключително натоварената, но и най-хуманна професия  - тази на лекаря, така не бива да забравяме за по-възрастните ни колеги, които дълги години са били отдадени на професията.  Към колегията ни функционира Сдружение на младите лекари, което обединява активни и амбициозни млади лекари от лечебни заведения в София и въпроси като следдипломно обучение, зачисляване за специализация, финансирането на младите лекари, възможностите за продължаващо медицинско обучение в чужбина са в дневния ред на колегията. Наред с това искаме да бъдем полезни и да помагаме на тези вече пенсионирани медици, които поради заболяване се нуждаят от помощ. Считам, че е наш дълг да бъдем до тях в труден и тежък момент, когато са поставени пред изпитания за здравето им, след като години наред самите те са се борили за най-ценното – човешкия живот и здраве. 

Предвид факта, че подкрепяте пенсионирани лекари поради заболяване, споделете наблюденията си какви пациенти са лекарите:  ходят ли на профилактични прегледи, живеят ли здравословно...

Бих казал, че това е твърде индивидуално и зависи от самосъзнанието на човека. Но ако трябва да обобщя - лекарите като цяло са отговорни и дисциплинирани хора и не мисля, че биха неглижирали здравето си, след като цял живот са помагали на други хора да го опазят и да бъдат здрави. За съжаление, на всеки се случва да е изправен пред трудностите на дадено заболяване. И лекарите сме пациенти.    

Какво е състоянието на столичната лекарска колегия - като брой лекари, като възраст, като дефицитни специалности (все по-трудно се намира ОПЛ, педиатър), както и в коя област са най-много специалистите? Какви проблеми има СЛК?

10 400 са лекарите в София. Уви, дефицитни специалности има и това е едно от предизвикателствата пред здравната ни система. Както и вие сте отбелязала сред най-дефицитните са анестезиолози, общопрактикуващи лекари и педиатри. Около 2400 са лекарите под 40-годишна възраст в СЛК. Наясно сме, разбира се, с изострящия се проблем с недостига на кадри и за нас в колегията е стратегически приоритет да направим всичко възможно тези лекари да останат и да практикуват тук - в България, да се подобряват условията им на работа и нещо изключително важно - да се подобрява квалификацията им, да се стимулират и насърчават хората, които ги обучават. Един от стълбовете на  доброто здравеопазване са висококвалифицираните кадри.

Здравеопазването у нас работи на пазарен принцип - обяснете каква е логиката да няма  достатъчно специалисти - например анестезиолози и медицински сестри, след като ръководството на болниците например могат да увеличат заплатите им.

Да, както споменах кадровият недостиг в здравеопазването е наболял проблем и запазването на съществуващия потенциал на лекарското съсловие и привличането и насърчаването на млади колеги е въпрос, който не търпи отлагане във времето. Добрите условия на труд, доброто и адекватно заплащане, възможностите за израстване и квалификация са сред опциите да се обърне посоката на този кадрови дисбаланс в системата на здравеопазването ни.  

Минаха повече от 2 години от началото на ковид пандемията - България даде над 36 000 жертви. Защо според вас много хора нямаха достатъчно доверие на лекарите по отношение на ваксини, маски, дистанция?

Ще отговоря като лекар, но преди всичко като човек - всичко е въпрос на съзнание на самите нас. Носенето на маска, спазването на дистанция – това са неща, които правим за самите нас, но и за другите около нас. Не предпазваме само себе си, а мислим за обществото като едно цяло, за нашите и чуждите възрастни родители, за децата ни и т.н. Да бъде единно и сплотено е сила за едно общество. Освен личното съзнание със съжаление наблюдавам, че последните години връзката лекар – пациент се усложни, загуби се, а всъщност ние сме едно цяло, защото всяка професия има своя цел и целта на лекарското съсловие е оздравял пациент, здрав човек. За това трябва да се борим взаимно да възстановим тази връзка, така че пациентите да се доверяват на съветите на своите медици. Нека да не забравяме, че доверието между лекар и пациент е необходимо на всички. И тук искам да поздравя и да благодаря горещо на всички мои колеги, които от началото на пандемията полагат неимоверни усилия и се грижат за пациентите си, както и на всички хора, които подхождат към медиците с много разбиране за техния неуморен труд и с доверие. 

 

Д-р Асен Меджидиев за Фонд "Взаимопомощ" на СЛК: Лекари помагат на лекари


Тагове: СЛК, Столична лекарска колегия, пенсионирани лекари, лекари пенсионери, Фонд "Лекарска взаимопомощ"