• 30 март 2022г.: Здравните теми от деня

Capital.bg: Доц. д-р Антон Тонев: Искаме личните лекари да са по-достъпни и с по-големи доходи

Споделихте на една здравна дискусия миналата седмица, че планирате реформи, които да решат проблемите в първичната извънболнична помощ, което се разбра като че ще се закриват личните лекари. Каква всъщност е идеята?

Нашето общество през последните десетина година свикна да бъде информирано от предишните управляващи как обикновено един човек заедно с още двама-трима е взел решения, касаещи всички българи на затворени врати в 12 през нощта. Ние от "Продължаваме промяната", меко казано, не одобряваме подхода да се управлява покрай чекмеджето в Бояна или Банкя, през прокуратурата или през офиса на някой петролен или хазартен бизнесмен и това важи с пълна сила за всички сектори, особено за здравеопазването.

Zdrave.net: Надзорът на Касата утвърди бюджета за лекарствата по основни групи

Надзорният съвет на НЗОК утвърди бюджета за лекарствата за 2022 г. по основни групи, става ясно от решенията на Надзора от вчерашното заседание. 519 789 800 лв. е годишният бюджет за прилагане на Механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК, за лекарствените продукти за домашно лечение, назначавани с протокол, за които се извършва експертиза, 302 100 000 лв. – за лекарствените продукти за домашно лечение на територията на страната и 632 583 600 лв -  за лекарствените продукти от пакета, гарантиран от бюджета на НЗОК, предназначени за лечение на злокачествени заболявания, и лекарствените продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии.

dariknews.bg:  Лекарство срещу артрит дава надежди за лечение на алопеция

Лекарство срещу артрит дава надежди за лечение на алопеция, съобщи електронното издание "Сайънс алърт".
Ревматоидният артрит и тежката форма на косопад - алопеция ареата, не изглежда да имат нещо общо помежду си. Едното заболяване предизвиква болки и оток на ставите, а другото води до сериозно оредяване на косата.

Trud.bg: Нов антибиотик убива резистентна супербактерия

Екип от британски учени работи върху нов антибиотик, който може да спаси живота на милиони по света срещу устойчиви на лекарства супербактерии. Британски изследователи са използвали успешно разработен нов антибиотик при лекуването на мишки, заразени с Метицилин-резистентния стафилокок ауреус, причиняващ редица труднолечими инфекциозни болести при човека. Тази супербактерия е устойчива на много от използваните до момента антибиотици.

Czpz.org: Пациенти предлагат да се въведе тест за HPV –вирус на всеки 5 години

Пациенти предлагат да бъде въведен тест за HPV ( човешки папилома вирус), в задължителната профилактика на здравноосигурените лица. На сайта за обществени консултации е публикуван проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 8 за профилактичните дейности и диспансеризацията.


30 март 2022г.: Здравните теми от деня


Тагове: СЛК, Столична лекарска колегия,