• 28 март 2022г.: Здравните теми от деня

Capital.bg: Извънредната обстановка пада от 1 април, но 60/40 остава

Бизнесът и медиците ще получават обезщетения за пандемията до юни

Управляващите се подготвят да сложат плавен край на извънредната епидемиологична обстановка в страната, която беше въведена преди малко повече от две години. А заедно с това постепенно ще започнат да отпадат и корона мерките, както и програмите за помощ на бизнеса. В парламента вече е внесено предложение за промени в Закона за здравето, подготвено от лекарите, които представляват управляващата коалиция в здравната комисия. А идеята им е извънредната обстановка да приключи на 1 април. Заедно с нея и ще отпаднaт и част от противоепидемичните мерки като например и изискването за спазване на дистанция. Дискусионно е дали ще отпадне задължението за носене на маски на закрити обществени места.

Zdrave.net: Министърът: Раковият и скрининговият регистри ще заработятт до края на годината

Националният скринингов регистър и Националният раков регистър трябва да са осъвременени и надградени до края на 2022 г. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев относно наличието и функционалността на електронните здравни регистри.

Nova.bg: Поставиха дефибрилатори в столичното метро (Видео и снимки)

Дефибрилатори в столичното метро. Устройствата са поставени на четири метростанции, а предназначението им е да предотвратят внезапен сърдечен арест. Само за изминалата година над 10 души са имали нужда от подобна помощ в метрото, а миналата седмица - един. С автоматичните устройства на практика може да работи всеки. Но служителите на столичната подземна железница вече са обучени как да боравят с тях. 

Clinica.bg: ЕМА одобрява още 5 лекарства

Сред тях са ново хапче за профилактика срещу КОВИД и терапия за мултиплена миелома 

Още пет лекарства получават одобрение за употреба в ЕС. Това става ясно след последното заседание миналата седмица на Комитета за хуманни медицински продукти (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

 

28 март 2022г.: Здравните теми от деня


Тагове: СЛК, Столична лекарска колегия,